photo1 photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8 photo9 photo10


Gość na Wydziale: firma Elanco

wtorek 14.11.2023

Elanco.svgW dniu 13 listopada 2023 r. gościliśmy na zajęciach w ramach przedmiotu „Intensywne systemy w produkcji zwierzęcej” dla studentów studiów II stopnia na kierunku zootechnika przedstawicielki polskiego oddziału firmy Elanco Panią mgr inż. Urszulę Serwę (absolwentkę Wydziału Zootechnicznego) oraz Panią lek. wet. Monikę Rogal-Hnatowską (absolwentkę Wydziału Medycyny Weterynaryjnej). Na początku zajęć obie Panie podzieliły się ze słuchaczami ścieżką rozwoju swojej kariery zarówno po ukończeniu studiów, jak i w firmie Elanco, która daje możliwości zatrudnienia dla przyszłych absolwentów. Elanco to firma o kapitale amerykańskim oraz zasięgu globalnym, założona w 1954 r. Firma oferuje różnorodne produkty i usługi, które wspierają dobrostan zwierząt i pomagają producentom rolnym w osiąganiu lepszych wyników w produkcji zwierzęcej. Obszary jej działania dotyczą farmacji weterynaryjnej oraz opracowywania produktów i usług w zakresie profilaktyki, i leczenia zwierząt hodowlanych. Pierwsza część zajęć została poprowadzona przez Panią Urszulę Serwę, która zapoznała studentów z historią, strukturą, obszarami rozwoju i misją firmy Elanco. W drugiej części wykładu Pani Urszula omówiła znaczenie produktu Hemicell®. To unikalny enzym (Endo-1,4-betamannanaza) powstający w procesie fermentacji prowadzonej przez bakterie Paenibacillus lentus. Hemicell® minimalizuje straty produkcyjne wynikające z bezzasadnej reakcji immunologiczną wywoływanej przez β-mannany. W drugiej części spotkania Pani Monika przedstawiła prezentację, której najważniejsze założenie dotyczyło tematu ”Kokcydioza jako główny czynnik prowadzący do zaburzenia integralności jelit ”. W trakcie wykładu Pani Monika omówiła znaczenie opracowanego przez firmę innowacyjnego systemu HTSi (to złożony system oparty na sekcyjnej ocenie zdrowia kurcząt oraz indycząt), scharakteryzowała cykl życiowy kokcydiów i opowiedziała o najpopularniejszych gatunkach tych pierwotniaków występujących w produkcji brojlerów kurzych. Zapoznała studentów również z ofertą dodatków paszowych stosowanych w  profilaktyce kokcydiozy oferowanych przez firmę. Jak również na zakończenie zajęć pokazała przykładowe zdjęcia pokazujące działanie poszczególnych kokcydii na przewód pokarmowy ptaków.

Składamy podziękowanie Pani Urszuli Serwie oraz Pani Monice Rogala-Hnatowskiej za podzielenie się wiedzą oraz swoim praktycznym doświadczeniem ze studentami Wydziału Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt.

smart smart


Wydział Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie