photo1 photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8 photo9 photo10


Goście na Wydziale: dr n. wet. A. Żbikowski i lek. wet. Krzysztof Adamczyk

środa 19.10.2022

kury1W dniu 17 października 2022 r. gościliśmy na Wydziale Hodowli Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt na zajęciach z przedmiotu „Intensywne Systemy Produkcji Zwierzęcej” realizowanego dla studentów kierunku Zootechnika studiów II stopnia Pana dr n. wet. Artura Żbikowskiego z Zakładu Chorób Ptaków Zwierząt Egzotycznych i Ryb, Katedra Patologii i Diagnostyki Weterynaryjnej, Instytut Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie oraz Pana lek. wet. Krzysztofa Adamczyka, z gabinetu weterynaryjnego AVET.  Pierwszy wykład dotyczył problemów immunoprofilaktyki w drobiarstwie. Studenci poznali podział szczepionek stosowanych u drobiu: szczepionki tradycyjne i kompleksowe. Dr n. wet. Artur Żbikowski podzielił się swoją wiedzą o technikach szczepień kur, indyków, kaczek oraz gęsi, studenci obejrzeli filmy i zdjęcia z wykonywanych szczepień w Zakładach Wylęgu Drobiu oraz na fermach, dowiedzieli się także jak ważny jest monitoring szczepień, aby potwierdzić czy wszystkie ptaki zostały odpowiednio zaszczepione. Szczepionki dla drobiu mogą być podawane poprzez iniekcję, metodą aerozolową jako spray wielocząsteczkowy, jako krople do oka/ nosa oraz w wodzie do picia. Stosowane są barwniki, dzięki którym można sprawdzić czy wszystkie osobniki zostały zaszczepione, jeśli w iniekcji barwnik będzie widoczny pod skórą lub przy podawaniu szczepionek w wodzie do picia barwnik będzie widoczny w dziobie i jego okolicach, to szczepienie przebiegło prawidłowo. Dr n. wet. Artur Żbikowski przybliżył studentom technikę szczepienia do jaja, które odbywa się w 18 dniu inkubacji, szczepionkami bezpiecznymi dla zarodka oraz technikę szczepienia przeciwko ospie- przekłucie błon skrzydłowych. W drugiej części zajęć lek. wet. Krzysztof Adamczyk, specjalista chorób drobiu i ptaków ozdobnych, przedstawił pracę gabinetu weterynaryjnego AVET. Gabinet weterynaryjny AVET powstał w 2016 r. jako prywatny zakład leczniczy dla zwierząt. Od początku swojej działalności skupia się na obsłudze ferm brojlerów kurzych, niosek reprodukcyjnych oraz Zakładu Wylęgu Drobiu. Lek. wet. Krzysztof Adamczyk przekazał studentom wiedzę z zakresu bioasekuracji. Zaznaczył, że nie ma jednego rozwiązania, dzięki któremu bioasekuracja na każdej fermie będzie skuteczna, musi to być szereg rozwiązań stosowanych jednocześnie, aby przynosiły zamierzone efekty. Studenci zapoznali się z najważniejszymi elementami bioasekuracji stosowanymi u drobiu takimi jak; prawidłowa jakość wody pitnej oraz paszy, stosowanie systemu „czarno-białego”, ogrodzenie fermy, porządek na fermie, prawidłowe poruszanie się na fermie (droga brudna i droga czysta oraz brak krzyżowania się tych ścieżek) dezynfekcja,  zachowana odpowiednia procedura wstawiania ptaków oraz przestrzeganie zasad postępowania ze sztukami padłymi.

Składamy podziękowanie Dr n. wet. Arturowi Żbikowskiemu oraz lek. wet. Krzysztofowi Adamczykowi, za przekazanie praktycznej oraz ciekawej wiedzy studentom Wydziału Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt.

smart smart

 


Wydział Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie