photo1 photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8 photo9 photo10


Goście na Wydziale

wtorek 1.12.2020

bydłoW dniu 30 listopada 2020 r. gościliśmy na Wydziale Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt na zajęciach (on-line) z przedmiotu „Intensywne systemy w produkcji zwierzęcej” realizowanego dla studentów kierunku Zootechnika studiów stacjonarnych II stopnia Pana mgr inż. Piotra Taraskę, przedstawiciela firmy Agro Innovations Center. Pan Piotr Taraska przedstawił studentom prezentację  pt.: ”Rolnictwo precyzyjne w produkcji zwierzęcej” i główne założenia programu WIRTUALNYZOOTECHNIK.PL oraz TMR MANAGER.

Wirtualny Zootechnik to system zarządzania stadem online. Jest to jedyny program, łączący 4 najważniejsze aspekty prowadzenia stada bydła mlecznego, a mianowicie:

1) Organizacja i zarządzanie stadem ze szczególnym naciskiem na organizację rozrodu bydła.

2) Żywienie – czyli zarządzanie paszami i możliwość układania dawek pokarmowych w najlepszym systemie żywienia INRA

3) Ekonomika prowadzenia stada bydła mlecznego – czyli zarządzanie kosztami i przychodami oraz wyliczenia ekonomiczne

4) Generowanie dokumentacji niezbędnej do ARiMR – czyli prowadzenie księgi rejestracji bydła jak również wydruk zgłoszeń i księgi.

W dniu 30 listopada 2020 r. kolejnym gościem na Wydziale Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt na zajęciach (on-line) z przedmiotu „Intensywne systemy w produkcji zwierzęcej” realizowanego dla studentów kierunku Zootechnika studiów stacjonarnych II stopnia była Pani mgr inż. Aleksandra Kalińska, przedstawiciela firmy SOMATIK. Wykład zaprezentowany przez Panią Aleksandrę dotyczył specjalistycznego doradztwa w zakresie produkcji bydlęcej.  Studenci zapoznali się z historią i strukturą firmy oraz jej innowacyjnymi produktami, które mogą być wykorzystane w produkcji bydlęcej. Przedstawiona oferta dotyczy żywienia poszczególnych grup wiekowych bydła, produkcji pasz (zakiszacze) i środków do higieny doju. Ponadto firma SOMATIK posiada bogatą ofertę wyposażenia obór i hal udojowych. Jednym z głównych założeń firmy jest przesłanie, że współczesne gospodarstwo hodowlane musi opierać się nie tylko na dobrym planie, ale przede wszystkim na odpowiednim doradztwie, produktach oraz serwisie.

Składamy podziękowanie Pani mgr inż. Aleksandrze Kalińskiej i Panu mgr inż. Piotrowi Tarasce za podzielenie się wiedzą oraz swoim praktycznym doświadczeniem ze studentami Wydziału Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt.


Wydział Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie