photo1 photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8 photo9 photo10


Spotkanie z liderem mięsa drobiowego firmą Cedrob S.A.

wtorek 22.01.2019

pobraneW dniu 17 stycznia 2019 r. gościliśmy na Wydziale w ramach przedmiotu „Intensywne systemy w produkcji zwierzęcej” realizowanego dla studentów kierunku Zootechnika studiów stacjonarnych II° przedstawicieli firmy Cedrob S.A. Na początku spotkania Pani dr hab. Monika Michalczuk, prof. nadzw. SGGW przywitała przybyłych gości oraz podziękowała dr Gabrielowi Bodek Pełnomocnikowi Zarządu ds. Badań i Rozwoju firmy Cedrob S.A. za tak duże zaangażowanie zespołu i liczne przybycie na spotkanie ze studentami Wydziału Nauk o Zwierzętach. Pani Anna Wiśniewska kierownik Działu Promocji i Reklamy omówiła kolejne etapy rozwoju firmy Cedrob sięgające początku lat 90-tych ubiegłego wieku. Następnie absolwentka WNZ mgr Karolina Wnęk przedstawiła główne aspekty pracy ze stadem rodzicielskim kur ROSS 308. Pani Małgorzata Modzelewska, kontynuując myśl Pani Karoliny omówiła dalsze etapy inkubacji kurcząt ze wskazaniem poszczególnych siedzib Zakładów Wylęgowych firmy w Pawłowie k/Mławy, Skarżynku k/Ciechanowa i Kossobudach k/Raciąża. Po krótkiej dyskusji dotyczącej pierwszej części zajęć głos zabrali Pani Natalia Brycka i Pan Jacek Wysocki, którzy omówili kolejne etapy integracji drobiarskiej w firmie, czyli główne zasady odchowu kurcząt brojlerów i zapotrzebowanie zakładów ubojowych oraz zakładów przetwórczych mięsa drobiowego. Studentów interesowały zagadnienia dotyczące zdrowotności stada kurcząt oraz programów profilaktycznych pozwalających ograniczyć antybiotykoterapię. Kolejni prelegenci Pani Agnieszka Sadowska Buziak i Pan Damian Gajdarenko zapoznali przyszłych absolwentów WNZ z charakterem pracy w zakładzie produkcji pasz oraz w nowo otwartym zakładzie surowców paszowych zajmującym się przetwórstwem ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego (PUPZ) pochodzących z ferm i zakładów drobiarskich Cedrob S.A. Po dłuższej dyskusji podsumowującej kolejne etapy działania integracji Pani Anna Szafran Pikus przedstawiła sylwetkę absolwenta, którego poszukują poszczególne ogniwa Cedrob S.A. oraz poświeciła czas na indywidualne konsultacje z osobami zainteresowanymi pracą i dołączeniem do Zespołu firmy. Na zakończenie spotkania dr n. wet. Katarzyna Lasiecka przedstawiła słuchaczom główne zasady bioasekuracji ferm w produkcji wielkotowarowej drobiu i trzody chlewnej, kładąc szczególny nacisk na problemy związane z ptasią grypą i afrykańskim pomorem świń (ASF). Pani Katarzyna bardzo obrazowo przedstawiła zaniechania panujące w fermach produkcyjnych i wskazała jak należy ich unikać. Po ożywionej dyskusji głos zabrał Pan Gabriel Bodek i podsumował całe spotkanie zapraszając absolwentów Wydziału Nauk o Zwierzętach do współpracy i odnalezienia się w zawodzie zootechnika właśnie w Cedrob S.A.

Składamy serdeczne podziękowania całemu Zespołowi Cedrob S.A., dziękujemy również działowi technicznemu, który wspierał prelegentów oraz zapewnił poczęstunek dla słuchaczy – degustację produktów Grupy Cedrob w postaci wyśmienitych wędlin i pasztetów. Dziękujemy Państwu za przedstawienie najważniejszych osiągnięć firmy i podzielenie się swoją praktyczną wiedzą z naszymi studentami oraz pozostawienie im otwartych drzwi na przyszłość. Wierzymy, że motto którym się Państwo kierujecie „Kto nie rozwija biznesu, ten go straci” przyciągnie młodych ludzi do drobiarskiej rodziny.


Wydział Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie