photo1 photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8 photo9 photo10


Goście na Wydziale: delegacja z National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

piątek 26.01.2018

ukrainaW dniu 26.01.2017r. gościliśmy na Wydziale delegację z National University of Life and Environmental Science of Ukraine, której przewodniczył prof. Mykhailo Sychov. Goście z Ukrainy  wzięli udział w spotkaniu z Panią Dziekan Wandą Olech-Piasecką, z Panem dr hab. Witoldem Rantem – pełnomocnikiem ds. współpracy z zagranicą i z pracownikami WNZ. Prof. Mykhailo Sychov przedstawił krótko dydaktykę i badania naukowe prowadzone przez jego Katedrę. Podejmują w niej szereg badań dotyczących m. in. optymalizacji poziomu wybranych pierwiastków (kobalt, chrom i selen) w dietach dla przepiórek oraz dla brojlerów kurzych i kaczych (mangan, cynk, żelazo i miedź). Kolejne badania obejmują określenie prawidłowego poziomu aminokwasów, w tym metioniny, lizyny, waliny i kwasu guanidynowo-octowego w paszach dla przepiórek i królików (metionina). Jako suplementy diety stosowane są w ukraińskich badaniach suszone drożdże piwne oraz różne zakwaszacze dla przepiórek użytkowanych w kierunkach nieśnym i mięsnym. Pan Prof. dr hab. Jan Niemiec przedstawił sytuację produkcji drobiarskiej w Polsce i podzielił się wynikami badań dotyczących stosowania witaminy D3 i 25-OH-D3 w dietach dla kurcząt brojlerów na jakość mięsa i kości. Kolejne prezentowane badania wykonane we współpracy z firmą Bellako Sp. z o. o. dotyczyły zastosowania różnych wyciągów roślinnych na wyniki kur niosek i jakość jak spożywczych. Pan dr hab. Tomasz Niemiec przybliży Gościom tematykę badań prowadzonych w Katedrze Żywienia i Biotechnologii Zwierząt, w tym zastosowanie dyni w żywieniu krów mlecznych, porównanie jakości mięsa wołowego, z żubra i z żubronia, wpływu preparatów pozyskanych ze ślimaków i raków na stan zdrowia przepiórek japońskich, zastosowanie ziemi okrzemkowej w żywieniu zwierząt oraz wykorzystanie nanocząstek w walce z glejakiem. Pan mgr Marcin Sońta, doktorant WNZ, przedstawił tematykę badań realizowanych w Pracowni Hodowli Trzody Chlewnej dotyczących żywienia świń na mokro oraz zastosowania krajowych roślin strączkowych jako zamienników poekstrakcyjnej śruty sojowej w tuczu świń. W ostatniej prezentacji Pani mgr Agnieszka Szostak z Katedry Genetyki i Ogólnej Hodowli Zwierząt przedstawiła wpływu kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 na transkryptom wątroby świń. Spotkanie zakończyła ożywiona dyskusja dotycząca m. in. kierunków studiów prowadzonych na obu uczelniach, możliwości pozyskania środków na badania i dydaktykę.


Wydział Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie