photo1 photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8 photo9 photo10


Szkolenie – „Jak w dobie ASF zwiększyć konkurencyjność polskiej wieprzowiny?”

poniedziałek 24.10.2022

polsus-logoW czwartek 20 października 2022 r. członkowie Sekcji Hodowców Trzody Chlewnej Koła Naukowego Hodowców Zwierząt Gospodarskich wraz ze studentami studiów magisterskich na kierunku zootechnika i z Panią Dziekan Wydziału Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt SGGW  – prof. dr hab. Justyną Więcek, wzięli udział w szkoleniu zorganizowanym przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS na temat „Jak w dobie ASF zwiększyć konkurencyjność polskiej wieprzowiny?” sfinansowanym z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Wykład poprowadzony przez absolwentkę naszego Wydziału Panią inż. Katarzynę Capecką pozwolił wszystkim zapoznać się z problemem afrykańskiego pomoru świń (ASF) na świecie i tym jak inne kraje radzą sobie z opanowaniem wirusa. Był to doskonały wstęp do prelekcji mgr inż. Roberta Kaźmierczaka poruszającej temat konkurencyjności polskiej wieprzowiny w dobie ASF. Natomiast Pan dr n. wet. Piotr Kołodziejczyk omówił metody ochrony stad hodowlano-produkcyjnych przed zakażaniem ASF oraz przedstawił przykłady bioasekuracji w praktyce. Uczestnicy szkolenia dowiedzieli się m.in. jak poprawnie przy zachowaniu wszystkich zasad bioasekuracji zmieniać obuwie i resztę stroju przed wejściem do chlewni. Ponadto po zakończeniu szkolenia każdy ze słuchaczy otrzymał zestaw bioasekuracyjny do wykorzystania w swoim gospodarstwie.

Serdecznie dziękujemy za zaproszenie do udziału w wydarzeniu oraz za ciekawe wykłady łączące wiedzę teoretyczną z praktyką.

Picsart_22-10-20_17-12-11-959 (1) Picsart_22-10-20_17-13-45-251 (1)
Picsart_22-10-20_17-16-22-289 (1) Picsart_22-10-20_17-14-28-190 (1)
Picsart_22-10-20_17-17-33-782 (1) Picsart_22-10-20_17-15-22-899 (1)
Picsart_22-10-20_10-06-25-141 (1)

Wydział Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie