Szkolenie – „Jak w dobie ASF zwiększyć konkurencyjność polskiej wieprzowiny?”
W czwartek 20 października 2022 r. członkowie Sekcji Hodowców Trzody Chlewnej Koła Naukowego Hodowców Zwierząt Gospodarskich wraz ze studentami studiów magisterskich na kierunku zootechnika i z Panią Dziekan Wydziału Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt SGGW – prof. dr hab. Justyną Więcek, wzięli udział w szkoleniu zorganizowanym przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS na temat „Jak w dobie ASF zwiększyć konkurencyjność polskiej wieprzowiny?” sfinansowanym z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Wykład poprowadzony przez absolwentkę naszego Wydziału Panią inż. Katarzynę Capecką pozwolił wszystkim zapoznać się z problemem afrykańskiego pomoru świń (ASF) na świecie i tym jak inne kraje radzą sobie z opanowaniem wirusa. Był to doskonały wstęp do prelekcji mgr inż. Roberta Kaźmierczaka poruszającej temat konkurencyjności polskiej wieprzowiny w dobie ASF. Natomiast Pan dr n. wet. Piotr Kołodziejczyk omówił metody ochrony stad hodowlano-produkcyjnych przed zakażaniem ASF oraz przedstawił przykłady bioasekuracji w praktyce. Uczestnicy szkolenia dowiedzieli się m.in. jak poprawnie przy zachowaniu wszystkich zasad bioasekuracji zmieniać obuwie i resztę stroju przed wejściem do chlewni. Ponadto po zakończeniu szkolenia każdy ze słuchaczy otrzymał zestaw bioasekuracyjny do wykorzystania w swoim gospodarstwie.
Serdecznie dziękujemy za zaproszenie do udziału w wydarzeniu oraz za ciekawe wykłady łączące wiedzę teoretyczną z praktyką.