SEKCJA HODOWCÓW DROBIU
Sekcja drobiarska łączy osoby, które zaangażowane są w wielkotowarową produkcję drobiarską. W pozytywnym gronie doświadczonych praktyków aktualizujemy naszą wiedzę drobiarską i dzielimy się problemami z jakimi drobiarstwo boryka się w różnych regionach Polski. Głównym założeniem aktywności naszej grupy jest rozwój wiedzy członków na temat efektywności produkcji w obecnych czasach i możliwość kreowania i poprawy produkcji w przyszłości.
Do sekcji przynależy aktualnie 5.ciu studentów Wydziału Nauk o Zwierzętach: dyplomowani zootechnicy, jak i rolnicy.
W ramach spotkań chcemy:
- poruszać tematy związane z produkcją mięsa i jaj (również wylęgowych),
- analizować szczegółowo każdą składową produkcji (m.in. żywienie a w szczególności koszty surowców paszowych, bioasekurację budynków, oraz wykorzystanie nowoczesnych rozwiązań technologicznych w utrzymaniu ptaków itp.),
- uczestniczyć w wykładach, seminariach i konferencjach dotyczących drobiarstwa, jak też brać czynny udział w ich organizacji na wydziale,
- współpracować z organizacjami, stowarzyszeniami i instytucjami, których działalność wiąże się z produkcją drobiarską,
- pozostawać w stałym kontakcie i współpracy z pracownikami naukowymi,
- pomagać sobie nawzajem przy prowadzonych doświadczeniach i dzielić się wnioskami,
- organizować wyjazdy do gospodarstw działających w sektorze drobiarskim,
- zapoznawać się z działalnością rynku zagranicznego (eksport), jak również grup producenckich,
- dzielić się najciekawszymi informacjami i aktualnościami zasięgniętymi z branżowych czasopism i portali rolniczych,
- informować się nawzajem o aktualnej cenie produktów (żywca i jaj) na rynku.
Celem do którego dążymy jest:
- osobisty rozwój umożliwiający pracę w sektorze drobiarskim „na własną rękę”, na wysokim poziomie nie odbiegającym od największych firm i koncernów;
- rozszerzanie i pogłębianie wiedzy i umiejętności studentów;
- polepszanie efektywności gospodarstw drobiarskich, z którymi studenci mają styczność;
- zawiązywanie nowych kontaktów, które ułatwiają działanie w sektorze mimo tak wielu przeciwnościom wynikającym głównie z konsolidacji produkcji drobiarskiej;
- rozwijanie umiejętności organizacyjnych i interpersonalnych wśród członków Sekcji i Koła;
- zapoznawanie się z nowościami technologicznymi oraz najnowszymi osiągnięciami naukowymi w zakresie drobiarstwa;
- promowanie pozytywnego wizerunku studenta SGGW poza murami uczelni, jawiąc się jako wykształcony specjalista gotowy wejść na rynek pracy (m.in. poprzez tworzenie artykułów popularno-naukowych, wygłaszanie referatów, czy też wysoki poziom prowadzonych dyskusjach);
Opiekun sekcji:
Dr Monika Michalczuk
Opiekun koła:
Dr Marcin Gołębiewski