Katedry Hodowli Zwierząt
Laboratorium oceny jakości mleka i mięsa
p.o. Kierownika: dr hab. Beata Kuczyńska, prof. SGGW (tel. 22 59 36 527; e-mail: beata_kuczynska@sggw.pl)
Pracownia fizyko-chemiczna
Badania
- podstawowy skład chemiczny mleka, siary i produktów mleczarskich oraz parametry przydatności technologicznej (zawartość tłuszczu, białka ogólnego, kazeiny, laktozy, suchej masy, suchej masy beztłuszczowej, kwasu cytrynowego, mocznika, wolnych kwasów tłuszczowych, kwasowość czynna i potencjalna, punkt zamarzania, gęstość, próba alkoholowa, czas krzępnięcia )
- liczba komórek somatycznych- tys./cm3 (LKS)
Aparatura
- licznik Somacount 150
- analizator MilkoScan FT 120
- pehametr Hanna Instruments z elektrodami
- wirówka, łaźnie wodne (2 szt.)
- wagi analityczne (2szt.)
- waga techniczna
- krioskop
Metody analityczne
- spektrofotometria w podczerwieni przy wykorzystaniu aparatu MilkoScan FT 120 firmy Foss Electric i cytometria przepływowa z wykorzystaniem barwienia fluorescencyjnego przy użyciu aparatu Somacount 150,
- metoda miareczkowa i areometryczna
Pracownia mikrobiologiczna
Badania
- Ogólna liczba bakterii (OLB)
- Identyfikacja bakterii G(+) i G(-), koagulazo dodatnich i ujemnych
Aparatura
- WASP do automatycznego posiewu spiralnego na płytkach Petriego i licznik Countermat wyposażony w kamerę wideo
- autoklaw
- sterylizatory (2szt.)
- cieplarka
Metody analityczne: referencyjna płytkowa, testy biochemiczne, barwienie bakterii, mikroskopowa
Pracownia chromatograficzna:
Badania:
- Oznaczanie w mleku, siarze oraz mięsie antyoksydantów pochodzenia egzogennegozzz: tokoferol (witamina E), karotenoidy (b – karoten), retinol (witamina A), witamina C
- Oznaczanie w mleku, siarze oraz mięsie antyoksydantów pochodzenia endogennego: funkcjonalne kwasy tłuszczowe, laktoferyna, albuminy, glutation, dysmutaza nadtlenkowa (SOD – Super Oxid Dismutase)
- Oznaczenie zawartości kwasów tłuszczowych w mleku, siarze oraz mięsie: nasycone kwasy tłuszczowe SFA: C4:0, C6:0, C8:0, C10:0, C12:0, C14:0, C15:0, C16:0, C17:0, C18:0, C20:0, C21:0, C23:0, C22:0, C24:0; jednonienasycone kwasy tłuszczowe MUFA: C10:1, C12:1, C14:1, C15:1, C16:1, C17:1, TVA, C18:1, C20:1, C22:1, C24:1; wielonienasycone kwasy tłuszczowe PUFA: LA, CLA, GLA, DGLA, LNA, ARA, EPA, DPA, DHA; izomery skoniugowanego kwasu linolowego CLA, rozgałęzione kwasy tłuszczowe (BFA)
- Oznaczenie zawartości białek serwatkowych w mleku oraz w siarze: lizozym, laktoferyna, α-laktoalbumina, β-laktoglobulina, laktoperoksydaza, immunoglobuliny IgM, IgA i IgG
- Oznaczenie zawartości dipeptydów w mleku, siarze, mięsie: laktoferyna, karnozyna, anseryna
- Oznaczenie zawartości witamin rozpuszczalnych w tłuszczu oraz β-karotenu w mleku oraz w siarze: tokoferol, karotenoidy, retinol, menachinon, cholcekalciferol
- Oznaczenie zawartości cholesterolu oraz fosfolipidów: cholesterol, fosfolipidy (fosfatydylocholina , sfingomieliny, fosfatydyloetanolamina, fosfatydyloinozytol , fosfatydyloseryna
Aparatura w pracowni
- chromatograf cieczowy Agilent 1100 wyposażony w pompę gradientową 4 zaworową, autosampler na 100 próbek, detektor UV-Vis i specjalistyczne kolumny kapilarne, kolekcjoner frakcji
- chromatograf gazowy Agilent 7890A z podajnikiem automatycznym na 150 próbek, wyposażony w detektor FID i specjalistyczne kolumny kapilarne
Metody analityczne: techniki separacji chromatograficznej, derywatyzacja kwasów tłuszczowych w estry metylowe (FAME) przeprowadzana jest zgodnie z procedurą EN ISO 5509, witaminy rozpuszczalne w tłuszczu i β-karoten oznaczane są przy wykorzystaniu HPLC w odwróconym układzie faz (RP-HPLC) i aparatu Agilent 1100 wyposażonego w kolumnę ZORBAX Eclipse XDB – C8, o średnicy 4,5 mm x 150 mm, białka serwatkowe: Lz, Lf, -LA, BSA, -LG oznaczane są przy wykorzystaniu RP-HPLC i kolumny Supelcosil LC-318
Pracowania biotechnologii
Badania
Oznaczanie wskaźników peroksydacji tłuszczu we krwi, mleku i siarze: całkowity potencjał antyoksydacyjny TAS, aktywność dysmutazy nadtlenkowej SOD, aktywność peroksydazy glutationowej, aktywność reduktazy glutationowej, zawartość di-aldehydu malonowego MDA, oznaczenie zawartości w mleku Ca, Mg, PO4-, oznaczanie dyspersji tłuszczu mlekowego
Aparatura
- analizator płytkowy Infinite M200 Pro
- reflektoquant
- mikroskopy
- cieplarki
Metody analityczne: mikroskopowa, immunologiczna, spektrofotometryczna np.: TAS – oznaczany jest przy wykorzystaniu Testu Randox – analiza polega na spektrofotometrycznym pomiarze stopnia zmiany barwy powstałego reaktywnego rodnika ABTS® (2,2’-Azyno-di-[sulfonian 3-etylbenztiazoliny]) w czasie dokładnie ustalonym wg aplikacji firmy Randox
Laboratorium oceny mięsa i jaj
dr Julia Riedel (tel: 22 59 36 558; e-mail: julia_riedel@sggw.pl)
Aparatura
- Elektroniczna aparatura do oceny jakości jaj Egg analyzer ORKA Food Technplogy
- Liofilizator (typ Alpha – 1)
- Aparat wylęgowy (typ AVN)
- Aparat wylęgowy OvaEasy (3 sztuki)
- Termohigrometr
- Minolta do określania barwy mięsa
- Maszyna wytrzymałościowa Zwick (Z 5.0 Zwicki – Line)
- Mikroskop NIKON Eclipse E-200 z systemem ciemnego pola, kontrastu fazowego, cyfrowej dokumentacji i analizy obrazu.
- Zamrażarka niskotemperaturowa do -80°C Frost
- Chłodnia przemysłowa
dr hab. Martyna Batorska (tel. 22 59 36 562, e-mail: martyna_batorska@sggw.pl)
Aparatura
- Analizator biochemiczny Accent0-200 firmy Cormay
- Suszarka, zakres temperatur 0o – 250oC, służy do suszenia szkła laboratoryjnego, do suszenia prób mięsa w celu uzyskania suchej masy oraz do obróbki termicznej mięsa w ocenia siły cięcia
- Dejonizator wody firmy Polwater o wydajności 3l/godzinę
- Waga elektroniczna na stole antywibracyjnym, zakres pomiarów 1mg – 100g
- pH-metr do oznaczania pH mięsa
- Planimetr elektroniczny do oznaczania pola powierzchni „oka” polędwicy
- Suwmiarka elektroniczna do pomiarów liniowych
dr inż. Marcin Świątek (tel. 2259-36-553), e-mail: marcin_swiatek@sggw.pl
Laboratorium bliskiej podczerwieni
dr inż. Marcin Świątek (tel. 2259-36-553), e-mail: marcin_swiatek@sggw.pl
Aparatura
- Analizator mięsa FoodScantmLab fimy Foos
- Mikroskop Nikon Eclipse 50i
- Spektrofotometr BIOMATE ™ 3 firmy Thermo Scientific
- Homogenizator Heidolph SilentCrusher M
- Czytnik mikropłytek WHY101TX
- pH-metr do oznaczania pH mięsa
- Kolorymetr Konica Minolta CR-400 – średnica pomiarowa 8mm nadaje się do kontroli kolorów i różnic kolorów.
- Suwmiarka elektroniczna do pomiarów liniowych
- Wirówki Centrifuge 5415 R z chłodzeniem firmy Eppendorfa
- Waga elektroniczna – zakres pomiarów od 1 mg do 220 g
- Chłodziarko – zamrażarka
- Wytrząsarki Vortex
- Łaźnia wodna firmy WSL Poland
Laboratorium oceny wełny
- Lanametr- mikroskop projekcyjny do badania struktury włókien
- Airflow – do badań wełny jednolitej. Określa średnią grubość wełny (grubość włókna)