photo1 photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8 photo9 photo10


Goście na Wydziale

wtorek 13.01.2015

loga-12W dniu 12 stycznia 2015r. gościliśmy na Wydziale Przedstawicieli firmy Agro Provimi Pana Zygmunt Jodko – Prezesa Spółki oraz lekarza weterynarii Krzysztofa Cieślaka, którzy podzielili się swoimi doświadczeniami z zakresu produkcji bydła mięsnego i pracy lekarza weterynarii na fermach bydła mięsnego na zajęciach z przedmiotu „Nowe technologie w produkcji zwierzęcej’ dla studentów studiów stacjonarnych drugiego stopnia na kierunku Zootechnika. W drugiej części zajęć dr Dariusz Lisiak – Kierownik Pracowni Badania Surowców i Produkcji Rzeźnianej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego, przedstawił najnowsze metody i urządzenia do klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych, które są stosowane w Polsce. Porównał wycenę tucznika mięsnego na podstawie oceny według wagi żywej oraz według klasyfikacji EUROP, a także wycenę według najcenniejszych wyrębów tuszy, wykazując jej przewagę nad dotychczas stosowanymi metodami. Wykłady spotkały się z dużym zainteresowaniem ze strony słuchaczy.


Wydział Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie