1 czerwca Światowy Dzień Mleka
Obchody Światowego Dnia Mleka w dniu 1 czerwca zaproponowała w 2001 r. Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Mają one na celu promowanie działań związanych z przemysłem mleczarskim oraz walorów zdrowotnych mleka. Mleko i jego przetwory odgrywają ważną rolę szczególnie w rozwoju dzieci i młodzieży. Produkty mleczne są źródłem wielu cennych witamin (A, D, E, K, witamin z grupy B), minerałów (wapń, magnez, potas, cynk), probiotyków oraz łatwostrawnego białka. Mleko zawiera szereg składników prozdrowotnych. Poza witaminami, mikro- oraz makroelementami należą do nich również CLA i NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), o właściwościach przeciwmiażdżycowych i antynowotworowych. Warto też pamiętać o pozytywnym działaniu mlecznych produktów fermentowanych, które oprócz szczepów baterii fermentacji mlekowej mogą zawierać szczepy o działaniu probiotycznym. Dostarczają również witaminy z grupy B i D, inulinę (wspiera prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej) oraz białka serwatkowe o działaniu antyoksydacyjnym, antybakteryjnym, antywirusowym i antynowotworowym. Wszystkie te składniki są potrzebne szczególnie w okresie wzrostu i pozytywnie wpływają na zdrowie dzieci. Dzieci powinny pić 3-4 szklanki mleka dziennie lub zamienić mleko jogurt naturalny, kefir i kilka plasterków sera.
[na podstawie https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/dzis-swiatowy-dzien-mleka,119724.html]