Trzoda chlewna
Wielkość fermy: do 40 loch stada podstawowego z przychówkiem (aktualnie 10 loch); jeden budynek o pow. 1000m2 podzielony na sektory:
– rozrodu: kojec grupowy dla loch z komputerową stacją paszową, 5 kojców z przeznaczeniem: dla knura oraz dla loch po odsadzeniu;
– porodówka: 12 kojców porodowych z podłogą litą (stosowana ściółka – trociny), jarzmo dla lochy, standardowe wyposażenie;
– warchlakarnia: 8 kojców dla warchlaków oraz 8 kojców dla tuczników w utrzymaniu grupowym (po 5 sztuk w kojcu);
– tuczarnia indywidualna: 96 kojców w 4 rzędach, 24 kojce w każdym, indywidualne dawkowanie paszy, w formie suchej: sypkiej lub granulowanej z 4 silosów o pojemności 2,4t każdy; utrzymanie na ściółce (słoma lub trociny), spadek podłogi w kojcu 8o w kierunku kanału gnojowego, usuwanie odchodów – zgarniak obornika;
Chlewnia wyposażona jest w ciągi paszowe i gnojowe, wentylację mechaniczną, automatyczny system pojenia zwierząt, system ogrzewania. Na zajęciach dydaktycznych wykorzystywane są: urządzenie do oceny przyżyciowej świń (PIGLOG 105) oraz aparat ultradźwiękowy do diagnozowania ciąży. System utrzymania świń w chlewni spełnia wymogi wysokiego dobrostanu.