I edycja konkursu im. Prof. Marii Joanny Radomskiej
W imieniu JM Rektora SGGW, zapraszamy całą społeczność akademicką do wzięcia udziału w głosowaniu w I edycji konkurs im. Profesor Marii Joanny Radomskiej. Głosowanie odbędzie się w dniach od 1.03 do 15.03.2024 roku.
Miło nam poinformować, że do udziału w I edycji konkursu im. Prof. M.J. Radomskiej z Instytutu Nauk o Zwierzętach za szczególne osiągniecia naukowe i organizacyjne nominowana została Pani Prof. dr hab. Beata Anna Kuczyńska.
Prof. dr hab. Beata Anna Kuczyńska – WYBRANE OSIĄGNIĘCIA NAUKOWE I ORGANIZACYJNE W OKRESIE OSTATNICH 5 LAT
OSIĄGNECIA NAUKOWE
▪ tytuł Profesora nauk rolniczych w dyscyplinie zootechnika i rybactwo (2021)
▪ kierowanie grantem NCN (nr NN311 558840) pt.: „Zawartość składników biologicznie czynnych w mleku w trakcie pełnej laktacji w powiązaniu z parametrami biochemicznymi krwi wysokowydajnych krów rasy PHF”
▪ kierowanie projektem wdrożeniowym pt.: Opracowanie wzorca użytkowości mięsnej bydła rasy polska czerwona w odniesieniu do rasy limousine pochodzenia francuskiego i polskiego nr DWD/3/53/2019, finansowanym przez MNiSW w ramach programu „Doktorat Wdrożeniowy” (2019-2023)
▪ autorka lub współautorka licznych publikacji naukowych znaczących dla dyscypliny zootechnika i rybactwo m.in.:
Ludwiczak A., Składanowska-Baryza J., Kuczyńska B., Sell-Kubiak E., Stanisz M., Skrzypczak E. 2023. Unveiling the attributes of rabbit milk. Animal, , vol. 17, nr 6, s.1-7, DOI:10.1016/j.animal.2023.100848 (200pkt MNiSW, IF 3,231);
Wiśniewski K., Kuczyńska B. 2022. Current Opportunities and Challenges in the Implementation and Recognition of Polish Red Breed Cattle Beef Production. Acta Agriculturae Scandinavica Section A-Animal Science, vol. 71, nr 1-4, s.12-20. DOI:10.1080/09064702.2022.2116100 (obecnie 40pkt MNiSW w dniu submission 100pkt, IF 0,9);
Wiśniewski K., Wróbel B., Barszczewski J., Kuczyńska B. 2021. Chemical characteristics of limousine beef depending of finishing diets and muscle type of meat. Acta Universitatis Cibiniensis – Series E: Food Technology, vol. 25, nr 1, s.143154. DOI:10.2478/aucft-2021-0014 (140pkt MNiSW, IF 0,9);
Puppel K., Kalińska A., Kot M., Slósarz J., Kunowska-Slósarz M., Grodkowski G., Kuczyńska B., Solarczyk P., Przysucha T., Gołębiewski M. 2020. The effect of staphylococcus spp., streptococcus spp. and enterobacteriaceae on the development of whey protein levels and oxidative stress markers in cows with diagnosed mastitis. Animals, vol. 10, nr 9, s.1-11, DOI:10.3390/ani10091591 (140pkt MNiSW, IF 3,0);
Puppel K., Gołębiewski M., Solarczyk, P., Grodkowski G., Slósarz J., Kunowska-Slósarz M., Balcerak M., Przysucha T., Kalińska A., Kuczyńska B. 2019. The relationship between plasma β-hydroxybutyric acid and conjugated linoleic acid in milk as a biomarker for early diagnosis of ketosis in postpartum Polish Holstein-Friesian cows. BMC Veterinary Research, vol. 15, s.1-11, DOI:10.1186/s12917-019-2131-2 (140pkt MNiSW, IF 2,9)
OSIĄGNIĘCIA ORGANIZACYJNE
▪ główna organizatorka jako przewodnicząca Komitetu Organizacyjno-Naukowego i przewodnicząca Warszawskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego cyklu konferencji naukowych:
XXIV Warsztaty Zootechniczne pt.: „Aktualne zagrożenia epidemiologiczne w produkcji zwierzęcej w Polsce” (2021)
XXV Warsztaty Zootechniczne pt.: „Rola zwierząt gospodarskich” (2022)
XXVI Warsztaty Zootechniczne pt.: „Nowe wyzwania w hodowli i chowie zwierząt w praktyce” (2023)
▪ redaktorka gościnna w 2 wydaniach (special issue) czasopisma MDPI Animals – “Dairy Management on Milk Quality Characteristics” i “The Junction between Ruminants’ Health Status and Quality of Animal Products” (2021-2024)
▪ redaktorka naukowa i współautorka (opracowanie naukowe razem z 19 pracownikami Instytutu Nauk o Zwierzętach) podręcznika akademickiego pt. „Analiza surowca mięsnego” SGGW (2022).
▪ pomysłodawczyni wdrażania w Polsce wielu niekonwencjonalnych rozwiązań w rolnictwie i hodowli zwierząt m.in.: nowatorskich metod ograniczania występowania chorób i pasożytów zwierząt gospodarskich w warunkach produkcji ekologicznej; systemu jakości żywności pochodzącej z wolnego chowu zwierząt; zasad rolnictwa regeneratywnego. Wice-prezes Fundacji Wolny Chów Zwierząt oraz inicjator powołania Federacji zrzeszającej hodowców bydła i jeleniowatych, przedsiębiorców rolnych i producentów przetworów mięsnych); propagatorka hodowli polskiego bydła czerwonego w typie mięsnym i mlecznym (opracowanie recenzji książki pt.: „Bydło Polskie Czerwone – wczoraj, dziś i jutro” autorstwa prof. dr hab. Jana Szarka 2023).
▪ uznana w kraju ekspertka naukowa i doradczyni zootechniczna – współpraca ze Związkami Hodowców Bydła i Jeleniowatych oraz z Grupami Producenckimi w wyniku której organizowała m.in. w latach 2022-2023 wyjazdy studyjne do gospodarstw specjalizujących się w produkcji żywca wołowego o wysokich standardach dobrostanowych i jakościowych oraz gospodarstw ekologicznych. Ekspertka ds. jakości mleka oraz wytwarzania serów z mleka pozyskiwanego od małych i dużych przeżuwaczy, (aktywna współpraca ze Stowarzyszeniem Serowarów Farmerskich i Zagrodowych). Ekspertka w procesie przygotowywania gospodarstw demonstracyjnych specjalizujących się w ekstensywnym opasie bydła mięsnego oraz w procesie ich przygotowywania do humanitarnego uboju bydła.
Nominacje w I edycji konkursu otrzymały (kolejność alfabetyczna):
- dr Izabela Betlej Instytut Nauk Drzewnych i meblarstwa,
- dr hab. Anny Bzducha-Wróbel, prof. SGGW Instytut Nauk o Żywności,
- dr hab. Justyna Franc-Dąbrowska, prof. SGGW Instytut Ekonomii i Finansów,
- dr hab. Beata Fornal-Pieniak, prof. SGGW Instytut Nauk Ogrodniczych,
- dr hab. Krystyna Gutkowska – Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka,
- dr hab. inż. Beata Joanna Gawryszewska Instytut Inżynierii Środowiska,
- dr hab. Agnieszka Gniazdowska-Piekarska Instytut Biologii,
- dr hab. Jolanta Grotowska-Leder Instytut Nauk Socjologicznych i Pedagogiki,
- dr hab. Beata Anna Kuczyńska Instytut Nauk o Zwierzętach, Katedra Hodowli Zwierząt,
- dr inż. Kinga Noras Instytut Rolnictwa,
- dr hab. inż. Magdalena Daria Vaverková, prof. SGGW Instytutu Inżynierii Lądowej,
Zapraszamy do zapoznania się z informacjami o nominowanych i do głosowania na stronę internetową dedykowaną konkursowi:
Każda osoba pracująca, studiująca i kształcąca się w Szkole Doktorskiej może oddać swój głos tylko raz.
Zagłosuj na kandydatkę z naszego Instytutu!!!