Gość na Wydziale: Gospodarstwo Rolne – Ferma Drobiu Lutostańscy
W dniu 15 stycznia 2024 roku gościliśmy na Wydziale Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt w ramach zajęć z przedmiotu „Intensywne Systemy Produkcji Zwierzęcej” realizowanego dla studentów kierunku Zootechnika studiów II stopnia przedstawiciela Gospodarstwa Rolnego-Fermy Drobiu LUTOSTAŃSCY Pana Kamila Lutostańskiego. Pan Kamil jest synem właścicieli oraz reprezentantem trzeciego pokolenia zajmującego się drobiem nieśnym. Gospodarstwo Rolne – Ferma Drobiu Gabrieli i Adama Lutostańskich to niewielkie, rodzinne gospodarstwo, które od ponad sześćdziesięciu lat specjalizuje się w produkcji jaj konsumpcyjnych w klatkowym oraz ściółkowym systemie produkcji. Dodatkowo w ramach działalności gospodarstwa prowadzona jest również produkcji roślin zbożowych wykorzystywanych do wytwarzania pasz skarmianych w żywieniu niosek w myśl strategii „Od pola do stołu”. W pierwszej części swojego wystąpienia Pan Kamil przedstawił historię gospodarstwa zaczynając od samego początku, czyli od roku 1963. Następnie poruszony został temat dotyczący fermowych systemów utrzymania niosek (z naciskiem na chów ściółkowy i klatkowy), a także obiektów inwentarskich oraz elementów wyposażenia wykorzystywanych w prowadzonych systemach chowu. Na koniec Pan Kamil przypomniał słuchaczom system stosowany w oznaczeniu klas wagowych i jakościowych jaj konsumpcyjnych oraz strukturę składową i znaczenie Weterynaryjnego Numeru Identyfikacyjnego.
Składamy serdeczne podziękowania Panu Kamilowi Lutostańskiemu za podzielenie się swoją praktyczną wiedzą ze studentami Wydziału Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt SGGW.