Gość na Wydziale: firma Big Dutchman
W dniu 11.12.2023 r. gościliśmy na Wydziale Hodowli Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt w ramach zajęć z przedmiotu „Intensywne systemy w produkcji zwierzęcej” realizowanego dla studentów kierunku Zootechnika studiów II stopnia przedstawicielki firmy Big Dutchman Panią Dorotę Jakutę i Panią Ewę Szymańską. Panie zapoznały studentów z zagadnieniem jak obniżyć koszty produkcji drobiu, zachowując przy tym odpowiedni dobrostan ptaków. Studenci poznali najnowsze rozwiązania w chowie wolierowym, który spełnia nawet najsurowsze założenia systemów takich jak m.in. niemiecki KAT. Przedstawione zostały wady i zalety systemów wielopoziomowych, Panie omówiły dokładnie budowę i działanie woliery do odchowu NATURA PRIMUS oraz wolier do produkcji NATURA STEP, NATURA STEP XL oraz NATURA TWIN. Ciekawym zagadnieniem było zaprezentowanie przez firmę nieznanego dotąd studentom rozwiązania, jakim jest innowacyjny wymiennik ciepła Earny 2. Funkcjonuje na zasadzie przepływu krzyżowego. Oznacza to, że ciepłe powietrze z kurnika i świeże zimne powietrze przepływają przez wymiennik jednocześnie, ale nie mają ze sobą żadnego kontaktu. Wymiennik umożliwia odzyskanie energii cieplnej, która znajduje się w powietrzu wylotowym z kurników. Zaletami tego rozwiązania są między innymi zmniejszone koszty ogrzewania, zmniejszenie emisji amoniaku o 29%, zmniejszenie emisji zapachów rocznie o 33% oraz poprawienie klimatu w kurniku. Pani Dorota Jakuta dokładnie omówiła również przepisy dotyczące alternatywnych metod odchowu kurcząt brojlerów. Pokazując dodatkowe wyposażenie kurnika w podesty, miejsce do grzebania, grzędy i dostęp do ogrodu zimowego lub dostępu do wybiegu. Inicjatywa, która powstawała w 2017 roku zakładająca obniżenie obsady kurcząt do 30kg/m2 lub mniejszej, aby dać ptakom przestrzeń do poruszania się i wyrażania naturalnych zachowań i niezakłóconego odpoczynku.
Składamy serdeczne podziękowania Pani Dorocie Jakucie, Pani Ewie Szymańskiej za podzielenie się ze studentami najnowszą wiedzą z dziedziny dobrostanu drobiu oraz zastosowanie energooszczędnego ogrzewania kurników i za przekazanie praktycznych porad oraz bardzo ciekawych, nieznanych dotąd studentom rozwiązań.