Gość na Wydziale: firma Lucta Polska Sp. z o.o.
W dniu 23 października 2023 r. gościliśmy na zajęciach z przedmiotu „Intensywne systemy w produkcji zwierzęcej” dla studentów studiów stacjonarnych II stopnia na kierunku zootechnika Pana dr inż. Marcina Kamińskiego Dyrektora firmy Lucta Polska Sp. z o. o. Firma jest oddziałem hiszpańskiej firmy Lucta S.A. założonej w 1949 r i zatrudnia globalnie ponad 1 tys. osób. Lucta S.A. jest liderem w dziedzinie dodatków sensorycznych dla zwierząt, a także aromatów do żywności i kompozycji do chemii gospodarczej, które znajdują zastosowanie w różnych branżach. Dodatki sensoryczne dla zwierząt firmy Lucta odgrywają istotną rolę w poprawie smakowitości pasz oraz wpływają na podniesienie jej pobrania. Firma Lucta dysponuje innowacyjnym zapleczem badawczym Animal Science Unit wchodzącym w skład Działu Innowacji zlokalizowanego na terenie Uniwersytetu Autonomicznego w Barcelonie. Centrum badawcze poza określaniem biologicznych aktywności dodatków paszowych, zajmuje się badaniami na zwierzętach i testowaniem najnowszych rozwiązań w żywieniu trzody chlewnej, przeżuwaczy, drobiu i akwakultury. Pan Dyrektor zapoznał studentów z profilami smakowo-zapachowymi oraz różnymi rodzajami dodatków sensorycznych. Dokładnie omówił czynniki brane pod uwagę przy tworzeniu aromatów oraz sposób i czas zastosowania dodatków, wskazując na ich funkcjonalność. Dr inż. Marcin Kamiński przedstawił smak umami stosowany w diecie trzody chlewnej celem poprawy rozwoju przewodu pokarmowego i wchłaniania składników pokarmowym na wczesnym etapie życia prosiąt. Firma prowadząc liczne badania publikuje je i dlatego może pochwalić się bogatą biblioteką prac (https://www.lucta.com/en/virtuallibrary/?jsf=epro-posts:jet-smart-filters&tax=category:92) poświęconych zastosowaniu dodatków sensorycznych w żywieniu rożnych gatunków zwierząt jak również najnowszymi obserwacjami dotyczącymi mechanizmów ich działania.
Dziękujemy bardzo Panu Dyrektorowi dr inż. Marcinowi Kamińskiemu za spotkanie ze studentami Wydziału Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt SGGW i podzielenie się najnowszą wiedzą w zakresie dodatków stymulujących pobranie paszy i łagodzących skutki zmiany paszy i innych czynników wpływających na wystąpienie stresu u zwierząt.