Gość na Wydziale: firma Elanco
W dniu 23 stycznia 2023 r. gościliśmy na zajęciach w ramach przedmiotu „Intensywne systemy w produkcji zwierzęcej” dla studentów studiów II stopnia na kierunku zootechnika przedstawicielki polskiego oddziału firmy Elanco Panią mgr inż. Urszulę Serwę oraz Panią lek. wet. Monikę Rogal-Hnatowską. Elanco to firma o kapitale amerykańskim oraz zasięgu globalnym. Obszary jej działania dotyczą farmacji weterynaryjnej oraz opracowywania produktów i usług w zakresie profilaktyki i leczenia zwierząt hodowlanych. Pierwsza część zajęć została poprowadzona przez Panią Urszulę Serwę, która zapoznała studentów z historią, strukturą, obszarami rozwoju i misją firmy Elanco. W dalszej części wykładu Pani Urszula omówiła znaczenie produktu Hemicell®. To unikalny enzym (Endo-1,4-betamannanaza) powstający w procesie fermentacji prowadzonej przez bakterie Paenibacillus lentus. Hemicell® minimalizuje straty produkcyjne wynikające z bezzasadnej reakcji immunologiczną wywoływanej przez β-mannany. W takcie swojego wystąpienia Pani Urszula Serwa, która jest absolwentką naszego Wydziału, podzieliła się ze słuchaczami ścieżką rozwoju swojej kariery zarówno po ukończeniu studiów, jak i w firmie Elanco, która daje możliwości zatrudnienia dla przyszłych absolwentów. W drugiej części spotkania Pani Monika przedstawiła prezentację, której najważniejsze założenie dotyczyło tematu ”Kokcydioza jako główny czynnik prowadzący do zaburzenia integralności jelit ”. W trakcie wykładu Pani Monika omówiła znaczenie opracowanego przez firmę innowacyjnego systemu HTSi (to złożony system oparty na sekcyjnej ocenie zdrowia kurcząt oraz indycząt), scharakteryzowała cykl życiowy kokcydiów i opowiedziała o najpopularniejszych gatunkach tych pierwotniaków występujących w produkcji brojlerów kurzych. Zapoznała studentów również
z ofertą dodatków paszowych stosowanych w profilaktyce kokcydiozy oferowanych przez firmę.
Składamy podziękowanie Pani Urszuli Serwie oraz Pani Monice Rogala-Hnatowskiej za podzielenie się wiedzą oraz swoim praktycznym doświadczeniem ze studentami Wydziału Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt.