Relacja z warsztatów WE Lead Polska
W dniu 14 czerwca 2022 r. dwie Studentki z Koła Hodowców Zwierząt Gospodarskich SGGW wzięły udział w warsztatach WE Lead Polska organizowanych w Olsztynie przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk. Zaproszonych zostało ponad 40 kobiet z różnych branż i w różnym wieku, na różnych etapach kariery zawodowej. Celem szkolenia było poznanie narzędzi pozwalających na rozwój, obudzenie apetytu na zmiany, a także pomagających w czerpaniu siły ze swojej autentyczności.
Proces ten wspierały kobiety, które spełniają się w roli liderek w swoich organizacjach oraz od lat kształtują pozytywne zmiany w sektorze żywności Europy, m.in.:
- Shima Barakat z Uniwersytetu w Cambridge,
- Monika Kaczmarek, kierowniczka Laboratorium Biologii Molekularnej Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk; członek rad zarządczych organizacji kształtujących strategię rozwoju nauki w Polsce,
- Malka Kafka, założycielka sieci restauracji Tel Aviv Urban Food,
- Joanna Staude-Potocka, wieloletnia dyrektor marketingu koncernów z branży FMCG, m.in. Danone i Żabka; założycielka konceptu Leaders with Empathy.
Uczestniczki warsztatów w trakcie zaplanowanych trzech sesji miały za zadanie nauczyć się porządkować swoje kompetencje, zasoby oraz cele. Natomiast wyzwanie postawione w sesji networkingowej okazało się zaskakujące – zamiast wymiany wizytówek przy kawie odbyło się wspólne przygotowywanie oryginalnych potraw z dostępnych na stołach składników, np. szarlotki….bez jabłek!
Ogromnie dziękujemy za możliwość zdobycia nowego doświadczenia oraz inspiracji liderkami, które swoją pracą i energią codziennie kształtują pozytywne zmiany w życiu swoich organizacji i całym sektorze żywności!