photo1 photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8 photo9 photo10


Goście na Wydziale: firmy Elanco Poland i Goodvalley

czwartek 20.01.2022

logo17.01.W dniu 17 stycznia 2022r. gościliśmy na zajęciach (on-line) w ramach przedmiotu „Intensywne systemy w produkcji zwierzęcej” dla studentów studiów II stopnia na kierunku zootechnika przedstawicielki polskiego oddziału firmy Elanco Poland Sp. z o. o.: Panią lek. wet. Monikę
Rogala-Hnatowską oraz Panią mgr inż. Urszulę Serwę. Elanco to firma o kapitale amerykańskim i zasięgu globalnym. Obszary jej działania dotyczą farmacji weterynaryjnej oraz opracowywania produktów i usług w zakresie profilaktyki, leczenia i żywienia zwierząt hodowlanych oraz produktów dla zwierząt towarzyszących. W pierwszej części spotkania Pani Monika przedstawiła prezentację, której najważniejsze założenie dotyczyło tematu ”Kokcydioza jako główny czynnik prowadzący do zaburzenia Integralności Jelit”. W trakcie wykładu Pani Monika omówiła znaczenie opracowanego przez firmę innowacyjnego systemu HTSi (to złożony system oparty na sekcyjnej ocenie zdrowia kurcząt oraz indycząt), scharakteryzowała cykl życiowy kokcydiów i opowiedziała o najpopularniejszych gatunkach tych pierwotniaków występujących w produkcji brojlerów kurzych. Zapoznała studentów również z ofertą dodatków paszowych stosowanych w  profilaktyce kokcydiozy oferowanych przez firmę. Druga część zajęć została poprowadzona przez Panią Urszulę Serwę, która zapoznała studentów z historią, strukturą, obszarami rozwoju i misją firmy Elanco. W dalszej części wykładu Pani Urszula omówiła znaczenie produktu Hemicell® (enzym Endo-1,4-betamannanaza) w procesie rozkładu β-mannanów co chroni zwierzęta przed niepotrzebną odpowiedzią immunologiczną, przez co zwierzęta mają więcej dostępnej energii na wzrost i poprawę wyników produkcyjnych. Pani Urszula Serwa, która jest  absolwentką naszego wydziału, podzieliła się ze słuchaczami ścieżką rozwoju swojej kariery zarówno po ukończeniu studiów, jak i w firmie Elanco, która daje możliwości zatrudnienia dla przyszłych absolwentów. Składamy podziękowanie Pani Monice Rogala-Hnatowskiej oraz Pani Urszuli Serwie za podzielenie się wiedzą oraz swoim praktycznym doświadczeniem ze studentami Wydziału Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt.

Kolejnymi gośćmi w tym dniu na zajęciach byli przedstawicieli firmy Goodvalley: Pan Grzegorz Brodziak, Prezes zarządu firmy, Pan dr n. wet. Piotr Cybulski, specjalista weterynaryjnej diagnostyki laboratoryjnej i chorób trzody chlewnej oraz Pan Szymon Sygit, kierownik fermy trzody chlewnej Bara. Pan Grzegorz Brodziak opowiedział o firmie Goodvalley działającej w Polsce od 1994r. Firma posiada areał upraw o powierzchni 15 tys. ha, prowadzi intensywną produkcję świń (24 tys. loch), własne zakłady mięsne, z których wytworzone pod marką Goodvalley mięso i wędliny zaopatrują ok. 16 tys. sklepów na terenie całego kraju. W firmie, zgodnie z zasadą „od pola do stołu”, zarządzany jest każdy etap produkcji w sposób zrównoważony, od uprawy pól, przez chów i hodowlę świń, po zakłady mięsne. Firma dba o jakość produktu i od marca 2021 r. wprowadziła kody QR na etykietach swoich produktów, co stanowi krok w stronę paszportyzacji żywności. W przedsiębiorstwie prowadzona jest trójfazowa organizacja chowu trzody chlewnej: fermy mateczne, w których 27 tys. loch rodzi i odchowuje prosięta; fermy odchowu ze 125 tys. stanowisk dla warchlaków i fermy tuczu, w których jednorazowo utrzymywane jest 143 tys. tuczników. Pan G. Brodziak podkreślił, że pracownicy firmy wykazują dbałość o dobrostan zwierząt, produkcja tuczników odbywa się w programie Antibiotic free. Cechą charakterystyczną firmy jest wprowadzenie od 2003r. redukcji emisji podtlenku azotu poprzez stosowanie zasad rolnictwa precyzyjnego. Działalność firmy cechuje neutralność klimatyczna pod względem emisji CO2 – certyfikat niemieckiego instytutu TUV Rheinland. Pan dr n. wet. Piotr Cybulski swoje wystąpienie zaczął od odkrycia antybiotyków wspominając o zasługach Aleksandra Fleminga i współpracowników (H. Florey i E. Chain), którzy otrzymali nagrodę Nobla w 1945r. oraz o zapomnianym Erneście Duchesne, który 32 lata przed A. Flemingiem odkrył penicylinę. Zasadniczym temat wypowiedzi Pana dr Piotra Cybulskiego była produkcja świń wolna od antybiotyków, co udaje się przeprowadzić w firmie Goodvalley – 74% prosiąt, 85% warchlaków i 93% tuczników jest wolnych od antybiotyków. Warunkami umożliwiającymi taką produkcję jest prawidłowo wykonana bioasekuracja zewnętrza i wewnętrzna, program szczepień – szczepionki komercyjne i autogeniczne, odchów prosiąt bez skracania kiełków i kastracji, a tylko kurtyzacja ogonków, dbałość o środowisko (monitorowanie parametrów mikroklimatu) i dokładna obserwacja stada. Analiza płynu ustnego pobranego od świń pozwala na określenie poziomu substancji czynnej w organizmach świń wskazując na ewentualne leczenie antybiotykowe. W przedsiębiorstwie nie stosuje się kastracji chirurgicznej ale immunokastrację (preparat Improvac), dzięki czemu nie powoduje się dodatkowego stresu u świń, nie zwiększa się agresji w stadzie, a w ten sposób „kastrowane” knurki nie dają mięsa z wyczuwalnym odorem moczo-płciowym. Pan Szymon Sygit oprowadził studentów po fermie świń Bara, która działa od marca 2014 r. W 20 budynkach inwentarskich są stanowiska dla ponad 5 tysięcy macior, 1 390 loszek hodowlanych i 21 504 stanowiska przeznaczone na warchlaki. Chów zwierząt jest objęty najwyższymi standardami bioasekuracji w celu ich ochrony przed infekcjami. Studenci na filmach mogli zobaczyć budynki inwentarskie, rampę załadowczą i dostarczająca za pomocą specjalistycznych samochodów paszę z własnej wytwórni w Koczale. Na fermie Bara lochy w kojcach porodowych są unieruchomione na 2 dni przed porodem i 3 dni po porodzie. Później lochy maja większą swobodę ruchu, nie obserwowane są nadmierne upadki prosiąt jako wynik przygniecenia. Wolne utrzymanie loch w laktacji wpisuje się w nowoczesny trend utrzymania świń w warunkach wysokiego dobrostanu. Bardzo dziękujemy Panom z firmy Goodvalley za bardzo ciekawe informacje, które otrzymali studenci naszego Wydziały na temat intensywnej produkcji świń.


Wydział Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie