Goście na Wydziale: firma DSM Nutritional Products i firma GOBARTO
W dniu 3 stycznia 2022r. gościliśmy na zajęciach (on-line) w ramach przedmiotu „Intensywne systemy w produkcji zwierzęcej” dla studentów studiów II stopnia na kierunku zootechnika Panią Katarzynę Asman z firmy DSM Nutritional Products Sp. z o.o. z siedzibą w Mszczonowie. DSM to firma mająca swoje oddziały w 50 krajach świata na 6 kontynentach. Pani Katarzyna Asman zapoznała studentów z historią i strukturą firmy oraz jej innowacyjnymi produktami stosowanymi zarówno w żywieniu zwierząt gospodarskich, jak i towarzyszących. W dalszej części wykładu Pani Katarzyna omówiła rolę witaminy D w produkcji drobiarskiej, jej wpływ na wytrzymałość kości i szkieletu, jakość mięsa oraz funkcjonowanie układu immunologicznego. Pani Katarzyna Asman jest absolwentką naszego Wydział, dlatego z chęcią podzieliła się z przyszłymi absolwentami swoimi doświadczeniami oraz opowiedziała o kolejnych etapach swojej pracy zawodowej. Na zakończenie spotkania zachęciła studentów do aplikowania na praktyki i staże zawodowe w firmie DSM. Składamy podziękowanie Pani Katarzynie za podzielenie się wiedzą oraz swoim praktycznym doświadczeniem ze studentami Wydziału Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt.
Drugim gościem na zajęciach w dniu 3 stycznia 2022r. był Pan dr Paweł Spyrka, lekarz weterynarii z firmy Gobarto. Tematem zajęć był Plan Bezpieczeństwa Biologicznego obowiązkowy dla producentów/hodowców trzody chlewnej, których stada znajdują się w strefach I, II i III. Pan dr P. Spyrka bardzo szczegółowo, ale zarazem interesująco omówił zasadnicze aspekty prowadzenia dokumentacji dot. bioasekuracji gospodarstw, przekazał studentom informacje na co zwracają uwagę lekarze weterynarii z inspekcji kontrolując gospodarstwa trzodowe, aby uchronić się przed karami lub likwidacją stada. Studenci usłyszeli, jak Pan dr prowadzi dokumentację w podległych mu fermach, a ponieważ ta dokumentacja dotyczy: planu gospodarstwa i wydzielenia stref czystej i brudnej, ogrodzenia, dezynfekcji przy wjeździe do gospodarstwa i wejściu na białą strefę, zabezpieczenia budynków inwentarskich przed innymi zwierzętami, zwalczania much, rejestru świń, zabezpieczenia ściółki, zużycia preparatów dezynfekcyjnych, rejestru środków transportu i ludzi, jest wyzwaniem dla właściciela stada. Pan Doktor zachęcał studentów, którzy pochodzą z gospodarstw trzodowych do przygotowania i opracowania własnych procedur, dopasowanych do swojego gospodarstwa. Wszystkie rady i uwagi Pana dr Pawła Spyrki były bardzo cenne dla studentów, za co serdecznie dziękujemy.