Studenci KNHZG na warsztatach przedsiębiorczości
W dniach 14-15.12.2021r. członkowie KNHZG mieli przyjemność uczestniczyć w dwudniowych warsztatach przedsiębiorczości organizowanych przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie oraz University of Iceland, Reykjavik i Instytut Badawczy Matís. Projekt inspirowany był fenomenem islandzkiego sposobu zagospodarowania strumieni bocznych z produkcji rolno-spożywczej. Warsztaty Przedsiębiorczości zostały zrealizowane w ramach projektu Inicjatywa Bilateralna finansowanego przez Mechanizm Finansowy Europejskiego Obszaru Gospodarczego i Norweski Mechanizm Finansowy w ramach Funduszu Współpracy Dwustronnej. Podczas szkolenia studenci mieli okazję rozwijać swoje kompetencje biznesowe tworząc przykładowe biznesplany zakładające zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego, a także zapoznanie się z powstałymi już realizacjami w ramach projektu. Członkowie Koła w trakcie warsztatów współpracowali z Doktorami oraz Doktorantami z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz z SGGW, którzy jesienią 2021r. uczestniczyli we wspomnianym projekcie na Islandii. Pozwoliło to na nowo spojrzeć na problemy, z którymi borykają się firmy produkujące żywność, a także na zdobycie umiejętność pracy w grupie złożonej z osób reprezentujące różne dziedziny nauki. Dodatkowo prezentowane były wykłady dotyczące pracy nad własnym biznesem, czy rozwoju osobistego oraz wdrażania nowych pomysłów na rynek. Dziękujemy za wspaniałe warsztaty i możliwość zdobycia nowej wiedzy niezbędnej do współtworzenia zrównoważonego łańcucha dostaw żywności, którą na pewno wykorzystamy w przyszłości!
Link do materiału na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Cct_2gCk2V4