Gość na Wydziale: firma Gobarto
W dniu 2.12.2019r. gościliśmy na Wydziale w ramach przedmiotu „Intensywne systemy w produkcji zwierzęcej” dla studentów studiów magisterskich kierunku Zootechnika przedstawiciela firmy Gobarto Pana dr Pawła Spyrka – dyrektora ds. rozwoju trzody chlewnej. Nasz Gość opowiedział o firmie Gobarto. W 2017r. firma Gobarto rozpoczęła projekt „Gobarto 500″ dotyczący budowy w Polsce 500 tuczarni o rocznej produkcji 3 mln tuczników. Jest to program partnerskiej współpracy z hodowcami trzody chlewnej, a jego głównym założeniem jest wybudowanie na gruncie rolnika, przy współpracy Gobarto, budynku inwentarskiego do 2000 szt. trzody chlewnej. Współpraca odbywa się na podstawie umowy pomiędzy Gobarto i hodowcą oraz umowy kredytowe, które obejmą 15 lat. W ramach kooperacji rolnik otrzymuje wysokie wynagrodzenie oraz kwotę niezbędną do spłaty kredytu i na bieżące funkcjonowanie tuczarni. Hodowca, który zdecyduje się na współpracę nie ponosi ryzyka związanego z sytuacją cenową na rynku trzody. Firma Gobarto gwarantuje również opiekę weterynaryjną oraz wsparcie zootechniczne w czasie całego cyklu produkcyjnego. Do tego programu zapraszani są zarówno doświadczeni rolnicy, jak i ci, którzy nie zajmowali się dotychczas tuczem świń. Kolejna prezentacja dotyczyła problemu kulawizn u stadach świń, przyczyn ich występowania oraz możliwości diagnozowania z zastosowaniem nowoczesnych metod takich jak radiografia cyfrowa pośrednia i termowizja. Na podstawie bogato zebranej przez Pana dr Pawła Spyrka dokumentacji fotograficznej różnych przypadków zmian w obrębie kończyn świń wywołujących kulawizny, studenci uczyli się podejmować decyzje o wybrakowaniu lochy lub pozostawieniu w stadzie. Ostatnim punktem spotkania było omówienie programu ”Antibiotic-free”, czyli produkcja wieprzowiny zdrowej i bezpiecznej dla konsumenta, bez stosowania antybiotyków w stadzie świń. Pan dr Paweł Spyrka opowiedział o racjonalnej antybiotykoterapii w hodowli zwierząt. Podkreślił, że mimo wzrostu kosztów produkcji związanych m.in. z monitorowaniem zdrowia zwierząt czy wyborem właściwej genetyki zwierząt, programy „Antibiotic free” prowadzą do wyższych przychodów rolnika. Mięso pozyskane ze świń, u których nie były stosowane antybiotyki, jest poszukiwane przez konsumentów polskich i zagranicznych, którzy coraz chętniej sięgają po wysokie jakości produkty wytworzone w systemach jakości. Szacuje się, że w kolejnych latach trend ten będzie wzrastał. Z tego też względu takie produkty będą poszukiwane na rynku, co będzie zmuszało hodowców do wprowadzania coraz wyższych standardów bioasekurecji, gdyż tylko one pozwalają na ograniczanie stosowanych antybiotyków przy zachowaniu opłacalności produkcji.