photo1 photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8 photo9 photo10


PSZCZELARZ 2019 ROKU

poniedziałek 6.04.2020

zbyszek 2Nasz Kolega, mgr inż. Zbigniew Kamiński, pracownik Samodzielnej Pracowni Pszczelnictwa Instytutu Nauk o Zwierzętach SGGW i właściciel Pasieki Zbyszkowej w Ogólnopolskim Konkursie Pszczelarza 2019r. organizowanym przez Fundację Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich we współpracy z Polskim Związkiem Pszczelarskim otrzymał zaszczytny tytuł PSZCZELARZA 2019 Roku w kategorii miód pszczeli sekcyjny. Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. Miód sekcyjny cieszy się coraz większym zainteresowaniem konsumentów. Jest spożywany od wieków, kiedy nie było jeszcze miodarek i wyciskarek do miodu, szczególnie popularny w Rosji i Nepalu. Miód sekcyjny jest naturalnym miodem gromadzony przez pszczoły w ładnie odbudowanych i niezaczerwionych plastrach. Miód taki pozostaje przez dłuższy czas nieskrystalizowany (oczywiście zależne jest to również od jego gatunku). Zaletą tego miodu jest również duża zawartość olejków eterycznych, które ulatniają się częściowo podczas normalnego miodobrania. Konsument, widząc taki miód w plastrze, jest pewny jego naturalnego pochodzenia. Istnieje wiele metod pozyskania miodu sekcyjnego, przy czym najprostszym sposobem jest zwykła ramka z węzą wstawioną do miodni, która zostanie odbudowana przez pszczoły. Po wypełnieniu ramki miodem i zasklepieniu, można ją wyjąć delikatnie, wyciągając drucik, a następnie pokroić na odpowiadające pszczelarzowi kostki. Metoda ta jest jednak pracochłonna, wymaga również odpowiedniego przygotowania, także jeśli chodzi o odpowiednie pudełka do miodu. Zdaniem pszczelarzy najlepszy miód sekcyjny pozyskuje się od pszczoły kaukaskiej, ze względu na białawy mokry zasklep, który bardzo ładnie prezentuje się na pozyskanym plastrze (autor Piotr Szyszko).


Wydział Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie