photo1 photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8 photo9 photo10


Wizyta studentów w firmie CEDROB

wtorek 28.05.2019

ec8841465f155a6c9c3c938ab86b4fb9cb0ca23fW dniu 24 maja 2019 r. studenci Wydziałów: Nauk o Zwierzętach, Rolnictwa i Biologii oraz Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie uczestniczyli w zwiedzaniu firmy Cedrob w ramach projektu studenckiego „Od pola do stołu”, nagrodzonego w Konkursie Studenckich Projektów Naukowych 2019. Pierwszym punktem programu zwiedzania była wytwórnia pasz w Raciążu. Studenci mieli okazję zapoznać się z procesem wytwarzania paszy od momentu przyjęcia surowców do otrzymania gotowego granulatu. Następnie, w głównej siedzibie firmy, Pan dr Gabriel Bodek, pełnomocnik Zarządu Cedrob S.A. ds. badań i rozwoju, zaprezentował film przedstawiający funkcjonowanie zakładów oraz możliwości produkcyjne Grupy Cedrob. Pani Magdalena Polak-Rostek, zastępca głównego technologa w Zakładzie Produkcji Pasz, opowiedziała o wysokich standardach jakości procesów produkcji pasz oraz zaawansowaniu technologicznym wytwórni funkcjonujących w strukturach Cedrob, a dyrektor Zakładu Produkcji Pasz, Pan Mirosław Bodek, przybliżył możliwości rozwoju kariery w ZPP. Założenia programu „Kaczka 300”, który zakłada wybudowanie przez Cedrob wspólnie z rolnikami 300 kaczników wyjaśnił Pan Marek Brycki, dyrektor działu DGP. Informacje dotyczące kariery – staży i praktyk oraz warunków zatrudnienia w firmie Cedrob uzupełniły przedstawicielki Działu Kadr, Pani Sylwia Krzyśpiak i Pani Małgorzata Skrzypińska. Następnie uczestnicy wycieczki podzielili się na grupy. Pierwsza grupa odwiedziła ubojnię drobiu w Ujazdówku, a druga wylęgarnię piskląt w Skarżynku. Po obiedzie studenci udali się na fermę drobiu rzeźnego, gdzie zapoznali się ze specyfiką pracy oraz standardami przygotowania transportu zwierząt do zakładu ubojowego. Grupa Cedrob jest największym polskim producentem drobiu, liderem w produkcji trzody chlewnej oraz uznanym producentem wędlin. W skład Grupy wchodzą: wytwórnie pasz, wylęgarnie piskląt, fermy zarodowe, fermy drobiu i trzody chlewnej, zakłady produkcyjne i przetwórstwa mięsa, sieć hurtowni, sklepy firmowe, chłodnie, zakłady handlu nawozami i paliwami oraz biogazownie. Firma zatrudnia około 7000 pracowników i wciąż dynamicznie się rozwija. Dziękujemy wszystkim zaangażowanym pracownikom firmy Cedrob za możliwość przyjazdu, wiedzę, życzliwe przyjęcie oraz zaprezentowanie studentom i absolwentom naszej Uczelni możliwości zatrudnienia.


Wydział Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie