photo1 photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8 photo9 photo10


Jubileusz 70-lecia działalności zawodowej Prof. dr hab. dr h.c. multi. Henryka Jasiorowskiego

środa 15.06.2016

Henryk%20JasiorowskiZapraszamy na konferencję „Problemy hodowli i chowu bydła mięsnego” połączonej z Jubileuszem 70. lecia działalności zawodowej Prof. dr hab. Henryka Jasiorowskiego, Rektora SGGW w latach 1975-1983. Konferencja odbędzie się w dniu 23 czerwca 2016r., w Auli III, w budynku 23, ul. Ciszewskiego 8.

Prof. dr hab. Henryk Jasiorowski urodził się 7 czerwca 1926r. w Grójcu. W 1951r. ukończył studia na Wydziale Rolniczym SGGW z dyplomem magistra inżyniera nauk rolniczych w specjalizacji zootechnicznej. W latach 1952-1956 r. odbył studia doktoranckie w zakresie produkcji zwierzęcej, których uwieńczeniem było uzyskanie stopienia doktora. W 1961r. uzyskał stopnień doktora habilitowanego, a w 1978r. został mianowany profesorem zwyczajnym. W 1977r. otrzymał Doktorat Honoric Causa w Uniwersytecie Hohenheim w Niemczech, w 1990r. został Doktorem Honoris Causa Akademii Rolniczej w Lublinie, w 1996r. otrzymał Doktorat Honoris Causa SGGW oraz w 2002r. Doktorat Honoris Causa Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Jest autorem ponad 500 publikacji.

Pierwsze tematy prac badawczych Profesora (1958-1968) dotyczyły fizjologii trawienia przeżuwaczy: procesy dezaminacji w żwaczu oraz wartość różnych białek. Działalność naukowa w latach 1963-1968 obejmowała fizjologicznych zagadnień żywienia cieląt w okresie wychowu i opasu. Badany był system opasu cieląt na tzw. białe mięso i opracowano technologię zastosowania polskich preparatów mlekozastępczych.
W 1974r. Prof. dr hab. H. Jasiorowski zainicjował międzynarodowy program badania różnych odmian bydła fryzyjskiego. Ten eksperyment, bez wątpienia największy na świecie, obejmował 10 odmian bydła fryzyjskiego pochodzącego z najbardziej rozwiniętych krajów świata i ok. 30 000 krów rasy polskiej czarno-białej. Wyniki badań tego eksperymentu były publikowane we wszystkich znaczących czasopismach naukowych i wzbudziły ogromne zainteresowanie na świecie. Wszystkie wyniki tego doświadczenia zostały opublikowane przez FAO w 1988r. w specjalnie wydanej książce podkreślającej znaczenie tych wyników dla światowej hodowli bydła czarno-białego. Wyniki doświadczenia zostały opublikowane również w Polsce (1993). Jest to jedno, z najczęściej cytowanych na świecie, polskich doświadczeń z zakresu hodowli bydła.
W okresie pracy w FAO w latach 1969-1975 i 1983-1990 opublikował wiele prac na temat produkcji zwierzęcej w świecie. Wiele prac i referatów na kongresy dotyczyło polityki w zakresie rozwoju gospodarczego ze szczególnym uwzględnieniem rolnictwa i produkcji zwierzęcej.
W 1982r. Profesor rozpoczął realizację, zakrojonego na szeroką skalę, 6-letniego Projektu FAO POL81/006 „Polepszenie produkcji i jakości mleka”.
Po powrocie do kraju w 1990r. publikuje wiele prac na temat polityki rolnej i problemów rozwoju krajowego rolnictwa. Był pomysłodawcą i współorganizatorem organizowanych przez FAO i Europejską Federację Produkcji Zwierzęcej międzynarodowych obrad pt. „Sektor produkcji zwierzęcej w Europie Środkowej i Wschodniej w świetle politycznych i gospodarczych przeobrażeń”. Odbyły się 3 sesje (Budapeszt -1991, Berlin – 1992, Warszawa -1993), w których uczestniczyli przedstawiciele ponad 20 krajów.
Od 1991r. Profesor koordynuje szeroko zakrojone prace nad oceną przydatności włoskich ras bydła mięsnego do poprawy użytkowości mięsnej polskiego bydła czarno-białego.
Jest głównym autorem „Programu rozwoju hodowli bydła mięsnego w Polsce” przyjętego do realizacji przez Ministerstwo Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 1995r.
Jest pomysłodawcą i krajowym koordynatorem realizowanego w latach 1997-1998 Projektu FAO TCP/POL/6612 „Pomoc w przygotowaniu planów restrukturyzacji produkcji zwierzęcej”.
Przez wiele lat prowadził na SGGW wykłady dotyczące problemów produkcji zwierzęcej. Był promotorem 26 prac doktorskich. Organizował i prowadził studia doktoranckie na SGGW. Prowadził gościnnie wykłady i odczyty na uniwersytetach w kraju i zagranicą.
Prof. dr. hab. H. Jasiorowski pełnił liczne funkcje:
1964-1969 – Przewodniczący Krajowej Komisji Mleczarskiej w Polsce
1960-1983 – Członek Naukowej Komisji Doradczej przy Ministrze Rolnictwa
1965-1969, 1975-1983 – Członek Rady Naukowej Instytutu Zootechniki
1967-1969 – Vice Prezes Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego
1968-1983 – Członek Rady Naukowej Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt
Polskiej Akademii Nauk
1978-1982 – Vice Prezydent Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej (IDF)
1978-1985 – Przewodniczący Komisji Hodowli Bydła Europejskiej Federacji
Produkcji Zwierzęcej (EAAP)
1979-1983 – Przewodniczący Rady Naukowej Instytutu Mleczarstwa
1990-1995 – Przewodniczący Rady Hodowlanej przy Centralnej Stacji
Hodowli Zwierząt
1997-1998 – Krajowy koordynator Projektu FAO TCP/POL/6612: „Pomoc
w przygotowaniu planów restrukturyzacji produkcji zwierzęcej”
1990-1994 – Członek Rady Wykonawczej Europejskiej Federacji Produkcji
Zwierzęcej (EAAP)
1992-1999 – Przedstawiciel na Europę Środkową i Wschodnią Międzynarodowej
Fundacji „Heifer Project International, USA”
od 1993 – Przewodniczący Profesorskiego Klubu Dyskusyjnego „Wieś i rolnictwo”
od 1995 – Prezes Krajowego Związku Hodowców Bydła Mięsnego
od 1999 – Członek grupy doradczej ds. rolnictwa przy Prezydencie RP; Członek Zespołu Ekspertów ds. Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich przy Marszałku Województwa Mazowieckiego oraz Członek Rady Fundacji „Rozwój SGGW”
od 2002 – Vice Przewodniczący Krajowej Federacji Producentów Rolnych
Prof. dr hab. H. Jasiorowski pracował jako asystent i starszy asystent w Instytucie Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN (1956-1961), był Zastępcą Dyrektora IGiHZ PAN (1961-1969), Zastępcą Sekretarza Naukowego V Wydziału PAN (1969-1975), Dyrektorem Departamentu Produkcji Zwierzęcej i weterynarii FAO w Rzymie (1975-1981; 1989-1990), Rektorem SGGW w Warszawie (1975-1983), Dyrektorem Instytutu Hodowli Bydła i Produkcji Mleka SGGW (1983-1989), w latach 1990-1996 pełnił obowiązki Zastępcy Dyrektora Generalnego FAO ds. Rolnictwa.
Prof. dr hab. H. Jasiorowski jest laureatem wielu nagród i wyróżnień za osiągnięcia naukowe i dydaktyczne, zarówno krajowych jak i zagranicznych, nadanych przez Polską Akademię Nauk, Ministra Nauki, Oświaty i Szkolnictwa Wyższego, Ministra Edukacji Narodowej, Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oraz JM Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Posiada odznaczenia: Krzyż Kawalerski (1969), Krzyż Oficerski (1977), Zasłużony Nauczyciel (1981), Krzyż Partyzancki (1982), Medal Zwycięstwa i Wolności 1945 r. (1982), Krzyż Komandorski (1999), Medal PAN im. Michała Oczapowskiego. Posiada odznaki: Zasłużony Pracownik Rolnictwa, Zasłużony Działacz Spółdzielczości, Brązowy Medal Obronności Kraju, Srebrny Medal Obronności Kraju, Medal Wyzwolenia Narodowego.
W ostatnich latach Prof. dr hab. H. Jasiorowski został wyróżniony wieloma nagrodami zagranicznymi „Golden Egg” (Włochy) – nagroda za wybitne osiągnięcia naukowe; „Medal Europejskiej Federacji Produkcji Zwierzęcej” za wybitne zasługi dla współpracy międzynarodowej; „Dan West Award” (USA) – za wybitne zasługi dla humanitarne; organizacji Heifer Project International; Medal okolicznościowy z okazji 50-lecia ONZ za wybitne zasługi dla tej organizacji.

hj


Wydział Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie